Vi på maps.wow.gl leverer en community-service til at dele spor. Find det her,

SÅDAN IDENTIFISERES POSITIONER PÅ KORTET

Kortet bruger to koordinatsystemer, breddegrad og længdegrad og den internationale standard metriske UTM-system. Begge er baseret på WGS-84-modellen til jordens form. Enhver placering på kortet kan beskrives ved hjælp af begge systemer. Breddegrad / længdegradssystemet er på linje med ægte nord og bruges ofte af sejlere og piloter. UTM-systemet er på linje med gitter nord, som afviger med mindre end en grad fra sand nord på kortene og er mere almindeligt brugt af vandrere. Fordelen ved UTM-systemet er, at koordinater udtrykkes i meter, og det er derfor meget let at finde frem til afstandene mellem placeringer, meget mere end med breddegrad / længdegradssystemet.

Når du bruger kortet, anbefales det stærkt at bruge UTM-systemet til placeringer på grund af dets høje nøjagtighed. Kortbrugere kan dog også ønske at også bruge breddegrad / længdegradssystemet, for eksempel når de kommunikerer med nodcentraler.

Breddegrad / længdegradssystem

Breddegrad og længdegrad vises på hvert kort ved en række sorte kryds. I Grønland stiger breddegrader i en nordlig retning mod toppen af ​​kortet, og breddegrader øges i vestlig retning mod venstre side af kortet. Kryds vises med intervaller på fire minutters breddegrad og to minutters breddegrad. Der er tres minutter inden for hver grad. Protokoller udtrykkes normalt som decimaler. Eksempler på placeringer angivet i længdegrad og breddegrad for hvert kort er som følger:

  • Kort 1 – Nuuk. Topmødet i Store Malene er placeret i længdegrad 51°38.5’W og breddegrad 64°09.9’N
  • Kort 2 – Qooqqut. Topmødet i Itisoq er placeret i længdegrad 51°12.1’W og breddegrad 64°16.2’N
  • Kort 3 – Ameralla. Topmødet i Aqajamernit Qulaat er placeret i længdegrad 50°37.1’W og breddegrad 64°17.4’N
  • Kort 4 – Akiata Kangia. Topmødet i Qaarusuup Qaqqaa er placeret i længdegrad 51°22.2’W og breddegrad 64°23.5’N
  • Kort 5 – Qoornoq. Topmødet i Kangersuaq er placeret i længdegrad 50°53.1’W og breddegrad 64°35.0’N
  • Kort 6 – Kapisillit. Topmødet i Kiinaasaq er placeret i længdegrad 50°30.9’W og breddegrad 64°27.2’N

UTM-system

I UTM-systemet er Jorden opdelt i zoner i den nordlige og sydlige halvkugle. Det meste af vestgrønland er repræsenteret ved UTM 22 Nord (eller UTM22N) underafdeling, og alle kortene falder inden for denne zone. Et gitter af mørkegrå linjer med en afstand på kilometer, der følger UTM22N-gitteret, dækker hvert kort. Koordinater, der er vist øverst og nederst på kortet, er øst for, og, som navnet antyder, stiger mod øst. Koordinater vist på venstre og højre side af kortet er nordlig og øges ligeledes mod nord. Når man giver en koordinat for en position i UTM, citeres altid østlig først, og det er let at se forskellen mellem østlig og nordlig i Grønland, fordi nordlige altid har syv cifre og østlig altid har seks. For at gøre det lettere forkortes de fleste af numrene på kortene på hele kortene til hele kilometer ved at fjerne de tre sidste nuller (der repræsenterer meter) og det første ciffer for østlig og de to første cifre for nordlige. De fulde UTM-koordinater vises på akserne i alle fire hjørner på kortet. Så for eksempel er ’45’, der vises på den nederste kant af et kort, en forkortelse af den østlige 445000, og ’22’, der vises på den venstre kant af et kort, er en forkortelse af nortlig 7122000.

Eksempler på steder på kortene, som udtrykt i UTM-systemet, er som følger:

  • Kort 1 – Nuuk. Topmødet i Store Malene er placeret i (468 800, 7 115 400)
  • Kort 2 – Qooqqut. Topmødet i Itisoq er placeret i (490 200, 7 127 150)
  • Kort 3 – Ameralla. Topmødet i Aqajamernit Qulaat er placeret i (518 500, 7 129 400)
  • Kort 4 – Akiata Kangia. Topmødet i Qaarusuup Qaqqaa er placeret i (482 150, 7 140 700)
  • Kort 5 – Qoornoq. Topmødet i Kangersuaq er placeret i (505 500, 7 162 000)
  • Kort 6 – Kapisillit. Topmødet i Kiinaasaq er placeret i (523 350, 7 147 700)

SÅDAN IDENTIFISERES DIRECTIONS

Orienteringer langs UTM-gitteret

Kortene er orienteret, så alle linjer, der er parallelle med venstre og højre side af kortet, er direkte på linje med nord-syd på UTM22N-ridsystemet. Afvigelsen mellem gitter nord og sand nord (orienteringerne, der bruges til breddegrad og længdegrad) varierer fra sted til sted på hvert kort, men er altid mindre end en grad. Afvigelsen mellem gitter og ægte nord er derfor lille nok til ikke at være vigtig for vandrere. Gennemsnitlige afvigelser mellem gitter og sand nord for hvert kort er som følger.

  • Kort 1 – Nuuk. Grid nord er 0,47 grader vest for sand nord
  • Kort 2 – Qooqqut. Grid nord er 0,06 grader øst for sand nord
  • Kort 3 – Ameralla. Grid nord er 0,56 grader øst for sand nord
  • Kort 4 – Akiata Kangia. Grid nord er 0,44 grader vest for sand nord
  • Kort 5 – Qoornoq. Grid nord er 0,02 grader øst for sand nord
  • Kort 6 – Kapisillit. Grid nord er 0,55 grader øst for sand nord

Netlinierne tillader, at retninger fra et sted til et andet let beskrives i formen nord, øst sydøst, syd-vest osv. For at være præcise kan brugere af kortene dog bruge kompassrosen vist på hvert kort for at beskrive retninger nøjagtige til en grad.

Orienteringer i forhold til magnetisk nord

Kompassroserne viser også den gennemsnitlige retning til magnetisk nord for hvert kort. Afvigelsen mellem magnetisk og gitter nord (“deklination”) varierer fra sted til sted på hvert kort og ændrer sig over tid. Da variationen imidlertid er mindre end en grad inden for grænserne af hvert kort, er det med hensyn til vandring det rimeligt at bruge den ene kompassros til at identificere retninger i forhold til magnetisk nord hvor som helst på hvert kort. Forskellen mellem gitter og magnetisk nord er meget betydelig i Nuuk-området. I 2020 er magnetisk nord orienteret ca. 26 grader vest for gitter nord. Hvad dette betyder, er, at hvis en retning er citeret som ‘magnetisk’, skal en værdi på 26 trækkes fra den retning for at lokalisere den ved hjælp af de underinddelinger, der er vist på kompassroserne. For eksempel vil en retning på 270° magnetisk følge 244° gitter på kortet. Gennemsnitlige magnetiske afvigelser for hvert kort er som følger:

  • Kort 1 – Nuuk. Magnetisk nord er 25,53 grader vest for gitter nord
  • Kort 2 – Qooqqut. Magnetisk nord er25,9 grader vest for gitter nord
  • Kort 3 – Ameralla. Magnetisk nord er26,35 grader vest for gitter nord
  • Kort 4 – Akiata Kangia. Magnetisk nord er25,78 grader vest for gitter nord
  • Kort 5 – Qoornoq. Magnetisk nord er26,1 grader vest for gitter nord
  • Kort 6 – Kapisillit. Magnetisk nord er26,46 grader vest for gitter nord

En konventionel måde at navigere ved hjælp af kortet er at bruge et håndholdt kompas og fysisk indstille deklinationen på kompasset til en værdi, der er egnet til kortet. Lejer målt på kompasset kan overføres direkte til kortet, korrigeres automatisk for forskellen mellem magnetisk og gitter nord.

Placeringen af ​​den magnetiske nordpol ændrer sig over tid og i den tidlige del af det 21. århundrede har bevæget sig relativt hurtigt. Over de områder, der er dækket af kortene, har den magnetiske nordpol i 2020 bevæget sig østover, nærmere retning gitter nord, med cirka 22 minutter (0,37 grader) hvert år. Hvad dette betyder er, at korrektion mellem orienteringer i gitter eller magnetiske systemer skal tage hensyn til det år, kortet bruges. For korrekt at indstille kompasser til at vise gitterorienteringer, ledes brugerne til internettet for at etablere den korrekte aktuelle deklination på et bestemt sted og tidspunkt. GPS-enheder viser normalt den aktuelle afvigelse mellem magnetisk og sand nord på ethvert sted på jorden, og disse oplysninger kan bruges til at kalibrere kompasser.

Når du citerer retninger, er det vigtigt altid at følge retningsnavnet (f.eks. ‘Vest’) eller nummer (f.eks. ‘270’) med ordene ‘gitter’, ‘magnetisk’ for at skelne mellem de to stærkt divergerende orienteringssystemer. På samme måde skal standarderne normalt være et netretning, men brugere af GPS-enheder og smartphones skal passe på at sikre sig, at det er klart, om retninger er angivet som gitter eller magnetisk.

Som angivet på kortene skal brugerne være opmærksomme på, at nogle klipper kan være stærkt magnetiske, og at sådanne klipper er meget almindelige, især i den østlige del af Nuup Kangerlua. Virkningen af ​​klipper på et kompas vil ændre sig afhængigt af hvor tæt kompasset er på en magnetisk klippe. Hvis kompasset ses at ændre retning, når det er placeret tæt på jorden, viser det, at klipper i området er magnetiske, og at der skal udvises omhu, når man antager, at kompasset korrekt læser retningen til magnetisk nord. De to, stærkt divergerende systemer af orientering. På samme måde skal standarderne normalt være et netretning, men brugere af GPS-enheder og smartphones skal passe på at sikre sig, at det er klart, om retninger er angivet som gitter eller magnetisk.